Pretraživanje

Četvrtak , 21.2.2019. | 07:30
Registracija
 

Kako odabrati pravu nijansu

Tips & tricks : Kako odabrati pravu nijansu
Kako odabrati pravu nijansu?

Ličenje unutarnjih zidova je definitivno najekonomičniji način da značajno transformiramo prostor u kojem živimo te tako unesemo promjenu i osvježenje u našu svakodnevnicu. Sljedeći savjeti trebali bi biti dodatna pomoć u odabiru prave nijanse za vaš prostor.

Uzmite u obzir veličinu prostorije
Mala prostorija će izgledati još manjom ako se oliči u tamnom tonu. Dakle, za male prostorije odaberite svijetlije tonove i stvoriti ćete iluziju većeg prostora. Nadalje, boja stropova je također važna. Odabirom bijele boje stvoriti ćemo iluziju visine, a bojenjem stropova u istoj svijetloj nijansi zidova ili za nijansu svijetlije, proširit ćemo prostor. Boja ima snagu da kompletno transformira prostor. Dakle, ukoliko se ne radi o velikoj prostoriji, odaberite čiste, svijetle tonove koji će stvoriti osjećaj otvorenosti i prozračnosti.

Namjena prostorije i ugođaj koji želimo postići
Kod spavaćih soba poželjno je odabrati boje koje će stvoriti smirujuće ozračje. Najčešće su to zeleni, plavi, ljubičasti i neutralni „krem" tonovi, ali opcije su gotovo neograničene. Sličan princip vrijedi i za druge prostorije. Naravno, značajnu ulogu imaju i individualne sklonosti, odnosno asocijacije koje u nama izazivaju pojedine nijanse. Boje se često dijele na tople i hladne. Crvena, žuta i narančasta smatraju se toplim bojama, dok se plava, zelena i ljubičasta smatraju hladnim bojama. Često upravo ova podjela pomaže da odaberemo pravi ton za raspoloženje koje želimo postići.

„Oživite" prostor detaljima u intenzivnim bojama
Tamni i živi tonovi mogu se koristiti u manjim prostorijama, ali ne na zidovima. Odaberite tamnije boje za pod i detalje u jačim tonovima, poput jastuka, zavijesa i ukrasnih predmeta. Na taj način dodati ćete više boje, a da pri tome vizualno ne „zatvorite" prostor.

Prva pomoć kod pretamnih zidova
Pogriješili ste i oličili prostoriju u nijansu koja na većoj površini izgleda pretamna, odnosno tamnija nego što ste zamislili. Ne morate kompletno iznova ličiti zid. Tehnika bojanja spužvom ili krpom, gdje preko neželjene tamne boje nanosimo svijetle otiske u istom tonu stvoriti će interesantan efekt i ublažiti jačinu tamne podloge. Također je korisno imati bijelu boju pri ruci. Samo pazite da se radi o istoj kvaliteti boje. Naime, nijansu koja je pretamna možemo posvijetliti dodatkom bijele boje i nanijeti u drugom sloju preko tamnije podloge.

Pustite boju da se osuši
Mokri premaz boje najčešće izgleda drugačije – obično tamnije nego suhi. Nemojte paničiti! Pričekajte da se boja osuši pa onda donesite konačan sud.

Budite strpljivi
Nemojte se odlučiti za boju zidova prije nego što imate cjelokupnu viziju uređenja prostora. Izbor nijansi u bojama za zidove je puno veći nego što je to slučaj kod drugih materijala. Dakle, lakše ga je prilagoditi cjelokupnoj shemi.

Autor:
Chromos boje i lakovi d.d.
www.maxalati.com : Savjeti za ličenje kistom

Savjeti za ličenje kistom

Najbolje je ličiti iz posude s ručkom u koju ste ulili nešto boje. Uhvati li se na četku neka prljavština koja onečisti boju, barem nećete uništiti cijelu svu boju.
www.maxalati.com : Popravak starih drvenih vrata

Popravak starih drvenih vrata

Površine starih vrata nisu više uredne. Slojevi laka koji su naneseni nekoliko puta napuknuti su i lome se. Ovdje pomaže samo jedno: stari lak moramo skinuti i ponovno temeljno obojiti vrata. Evo nekoliko savjeta.
www.maxalati.com : Nanošenje silikonskog kita

Nanošenje silikonskog kita

Vjerojatno ste svi bar jednom u životu radili sa silikonom u tubi. Kao i sve drugo, sa silikonom treba znati raditi!